Makový svět Vítejte ve světě máku

Máte rádi mák?

1. března

MÁTE RÁDI MÁK? JÁ ANO, PŘÍMO HO MILUJI!!


Narodila jsem se v kraji, kde se mák hodně pěstoval a už jako malá holka jsem věděla, že v každém makovém poupěti se ukrývá maková panenka. S rodiči jsem chodila na pole paběrkovat makovice a mamka nám pak napekla buchty... A tak jsem s tím mákem dodnes tak hezky propojená. Skrze užitek, ale i krásu. Pěstuji mák na jídlo i na tvorbu.



MAKOVÁ HISTORIE

Mák provází člověka od pradávna a to nejen jako kulturní plodina, ale také jako rostlina magická a posvátná. Používal se při rituálech a léčení. Představoval symboly hojnosti, plodnosti, bohatství.

Pěstoval se pravděpodobně již v 6. tisíciletí př. n. l. v oblasti Středomoří a odtud se přes Čínu a Persii rozšířil do celého světa. Je dochovaný na nálezech ze starověkého Egypta. Je součástí antických mýtů, kde mák i makovice patří mezi atributy bohů, např. Démétér, Hypnos, Morpheus. První psaná zmínka je z doby Sumerů, kdy mák označovali Hul Gil - květina radosti. Mák uctívaly i vyspělé civilizace v Evropě. Nejstarším evropským nálezem je minojská "maková bohyně" plodnosti a léčení, je stará asi 3300 let a její kult je spojovaný i s opiem.

Nejstarší důkaz o výskytu máku v Česku je z Ostrova u Stříbra, kde byla nalezena zuhelnatělá zrnka máku z období před 2800 lety.


Minojská maková bohyně a bohyně Déméter. Zdroj: www.earlywomenmasters.net.


MÁK V KUCHYNI

Všichni známe buchty, šišky nebo nudle s mákem, makovce a makovníky. Z máku děláme náplně do pečiva, používáme ho do těsta nebo jako posýpku.

Původní česká kuchyně se bez máku neobejde. Svátky, jako jsou Vánoce nebo Velikonoce, si spousta slovanských zemí neumí bez máku vůbec představit.





foto: Pixabay, Shutterstock


MÁK JE SUPERPOTRAVINA!

Mák patří mezi nejzdravější potraviny světa. Obsahuje velké množství prospěšných látek.

Má výjimečné množství vápníku, a to dokonce 12x víc než kravské mléko.

Dále obsahuje hořčík, železo, draslík, zinek, mangan, měď, sodík, fosfor. Mezi vitamíny je nejvíc zastoupený vitamín E, dále A, B1, B2, B3, B6, C a kyselina listová. Maková semena obsahují až 60 % zdravých tuků, především omega 3 a omega 6 mastné kyseliny.


foto: Pixabay, Shutterstock


Dejte si mák!

Budete mít zdravé zuby a kosti. Vaše vlasy, nehty i pleť budou krásné.


Mák pomůže při stresu, nespavosti a zhoršené paměti. Zklidňuje nervozitu, podrážděnost a tlumí bolest. Je i velmi vhodný pro děti v růstu a pro starší lidi jako prevence před osteoporózou. Podporuje růst svalové hmoty, a to díky obsahu proteinů.


Mák se také doporučuje konzumovat při onemocnění rakovinou prsu, vysokém krevním tlaku, migréně a chronické únavě. Je zásaditý, a proto je vhodný při odkyselování organismu.

foto: Pixabay, Shutterstock


JAK PĚSTUJI MÁK?

Doma vypěstovaný mák má tu nejlepší kvalitu. Pěstuji ho stejným způsobem, jakým ho pěstovaly naše babičky.


Brzy na jaře připravím pole a semínka mělce zaseji do řádků. Zpočátku mák potřebuje dost vláhy, jinak špatně klíčí. Během dvou týdnů se malá rostlinka konečně vyklube ze země.



Mák dvakrát jednotím, a když jsou rostlinky dostatečně silné a mají růžici listů, tak je okopávám a přihrnuji hlínou.


Tím končí ta náročnější část pěstování a osud máku již přenechávám přírodě. Mák má touto dobou rád občasný déšť a je vděčný za ranní rosu.


Koncem června a začátkem července začíná kvést. Je to krásná podívaná a také odměna za titěrnou práci. Po ránu na květy přilétá velké množství včel a jiného hmyzu.

Z krásy květů se těší nejedna maková panenka:)



Pěstuji pět druhů máku, některé už patří mezi staré odrůdy.

Semena mají barvu modrou, bílou, šedou, růžovou a černou. Každý kvete jinou barvou, má typický tvar makovice a i chuť každého druhu je jiná. Chuť modrého máku je známá, ale například bílý mák má chuť po oříškách, šedý mák je nejsladší a také víc olejnatý.


foto: Český modrý mák













Mák sklízím během srpna, kdy jsou makovice suché a uvnitř mák šustí. Makovice zavěsím na suché místo a později z nich vysypávám mák.





V ČR se mák pěstuje ve velkém a bohužel se pěstování neobejde bez chemických postřiků.

Máky se dle poživatelnosti dělí na potravinářské, průmyslové, opiové a okrasné. U nás se pěstuje mák setý, potravinářský, se sníženým obsahem alkaloidů. Ty jsou sice farmaceuticky zajímavé, ale bohužel se zneužívají v drogovém byznysu. Mák je z tohoto důvodu v řadě zemí zakázanou plodinou, a to i v gastronomii.

Pokud se rozhodnete pěstovat mák na větší ploše, tak u nás platí ohlašovací povinnost.



VLČÍ MÁK

Existuje několik druhů vlčího máku. Roste většinou tam, kde se jiným rostlinám nedaří. Jeho červené květy jsou pastvou nejen pro včely, ale i pro naše oči. Tento druh máku se nepoužívá k jídlu, ale jeho okvětní lístky jsou léčivé. Většinou se přidává do směsí k léčbě horních cest dýchacích, průdušek a pomáhá při kašli.



CO SE Z MÁKU VYRÁBÍ...

* makový olej - využívá se v potravinářství, kosmetice, ale také ve výtvarnictví, kde se přidává do barev

* makové "mléko" - má lahodnou a výjimečnou chuť, nápoj je nabitý vitamíny a minerály. Nejedná se o mléko, které roní makovice při naříznutí za účelem získání opia. Tento nápoj je neškodný a k jeho výrobě je potřeba jen dobrý mák a kvalitní voda... návod na výrobu zde

* maková mouka - jsou usušené výlisky z výroby oleje, jedná se o bezlepkový produkt, obsahuje vlákninu a bílkoviny

* makovina - produkt pro farmaceutický průmysl, kde se využívá k výrobě léků a prostředků k tišení bolesti



VĚDĚLI JSTE, ŽE?...

V České republice je pět obcí s názvem Makov, dále Makotřasy, Makolusky nebo i Maková hora.

V jedné makovici se urodí 4-6 tisíc(!) semen a právě z tohoto důvodu je mák symbolem plodnosti a hojnosti.

Mák se vyskytuje i v slovních spojeních nebo pranostikách: "Ani za mák", "Bylo tam lidí jako máku", "Takový, makový", "Má prázdnou makovici"...

Mák najdeme také v lidových písničkách, říkadlech, hádankách, básničkách a pohádkách. Nejznámější z pohádek je ta O makové panence od V. Čtvrtka a moc hezké příběhy napsal F. Nepil v knížce Makový mužíček.


A CO VYRÁBÍM Z MÁKU JÁ?

K pěstování máku jsem se dostala v roce 2000 a tehdy, po první úrodě mě mák doslova očaroval. Od té doby pěstuji několik odrůd máku a z makových semen, makovic, stonků i květů tvořím originální výtvarná díla.

V mé tvorbě se zrcadlí nejen fascinace mákem jako krásnou a kulturní plodinou, ale také láska k přírodě a lidovým tradicím. Skrze drobná maková zrnka otevírám bránu k hravosti, tvořivosti a jemnému vnímání světa kolem nás.

Z makových zrnek a makovic tvořím obrazy a dekorace.











DĚKUJI VÁM ZA SHLÉDNUTÍ :)

foto máků a výrobků: Marcela Šimečková - Makový svět