Makový svět Vítejte ve světě máku

MAKOVÉ MLÉKO

2. března

MAKOVÉ MLÉKO aneb podojíme makovice!?


Skvělým objevem ze světa máku je makové mléko.

Vyzkoušela jsem ho, protože je velmi zdravé a také podle lidové pověsti prý přivolává krásné sny...

Zde je recept:


Příprava je jednoduchá , mléko je moc chutné a navíc velice výživné!!!

Nejedná se však o bílé mléko, které roní nezralé makovice pro získání opia, o tom tento recept není!

K výrobě potřebujeme náruč pěkně vyzrálých a vysušených makovic a začneme pomalu s dojením, pěkně jednu makovičku za druhou:))) Někdo má kozu, jiný krávu a já mám mák:)))

Kdo však nemá s dojením žádné zkušenosti, tomu poradím jednodušší postup, jak získat makomléko.


Návod:

Potřebujeme dvě suroviny: kvalitní český mák a kvalitní vodu




Umeleme 100 gramů máku a smícháme s 1 litrem kvalitní vody,

necháme 4-8 hodin uležet, občas promícháme, vznikne směs,

která nevypadá moc lákavě, ale nenechte se odradit...



Odleželou směs máku a vody přelijeme do mixéru a postupně zvyšujeme obrátky.



Rozmixovanou směs přecedíme přes sítko a poté přes plátýnko.

Tak získáte krásně čisté bílé mléko.


Chutná náramně! a smetanově! a makově! a výživně!



Makové mléko je velká dobrota a zkoušela jsem i ochutit kakaem, nebo skořicí a medem,

rozpustnou kávou...fantazii se meze nekladou.

Pokud jste došli až sem, je jasné, že vás makové mléko určitě zaujalo:)

Prospěšnost makového mléka pro tělo:

Makové mléko je zdrojem vápníku a mnoha jiných důležitých látek, prospěšných pro tělo.

Mák je rostlina s nejvyšším obsahem vápníku na celé naší planetě! Patří mezi vybrané superpotraviny.

Vápníku má 12 x více, než kravské mléko. Mák je plodina, která obsahuje 20% velmi kvalitní bílkoviny a 42% nejlepšího tuku. Kromě vysokého obsahu vápníku je mák významným zdrojem zinku, hořčíku a železa. Mák je vysoce zásaditý a pokud makové mléko neosladíte, pomůže při překyselení organismu. Mák je totiž zásaditý.

Mák obsahuje kvalitní olej, užívaný v kuchyni, ale i kosmetice.


PS: vyzkoušela jsem mléko i z nemletého máku, jde to i tak.  Propláchla jsem mák teplou vodou a nechala odležet, postup je jinak stejný.