Makový svět Vítejte ve světě máku

MAKOPUST:)

2. března

MAKOPUST? ANO!





...nejedná se o překlep, ale s Masopustem má hodně společného:)

Makový svět udržuje tradice, podobné zvykům z našeho světa. První záznamy o Makopustu pocházejí ze středověku, ale tradice bujarého veselí s jídlem, pitím a skotačením v maskách a převlecích, je bezpochyby mnohem starší.

Každým rokem v období, kdy zima vrcholí a blíží se nadějné jaro, propuká v Makovém světě všeobecné veselí a Makovice se převlékají do barevných masek a převleků. Zapomenou na "dobré vychování" a veselí se, tancují, a chovají se všelijak bláznovsky.

Ne nadarmo se říká: " Makopust, všech bláznů pán!

Pojďte nahlédnout do Makového světa, na oslavu veselého Makopustu...


Mezi maskami je celá řada tzv. " Slaměných "...někde se jim říká pohřebenář, slamák, střapář a patří mezi prastaré makopustní masky. Při obchůzce jim hospodyně napichují na rožeň různé makopustní dobroty...koblihy, slaninu...



Makový pohřebenář má podobný zvyk jako na Valašsku... pokřikuje na ženské :" staré baby na hřebeň, mladé ženy na rožeň" ( podle pokřiku i pojmenování masky můžeme tušit souvislosti se zpracováním lnu)


Mezi maškarami bývá hlavní postavou medvěd...je plodonosnou maskou a jeho zvykem je tancovat s každou ženskou...ty mu vytrhávají z jeho oděvu kousek slámy a kladou drůbeži do hnízda, aby dobře seděla na vejcích...


K všeobecné radosti a zábavě si medvěd vybírá hezké mladé dívky a s každou se poválí ve sněhu. Nikdo se nad tím nepohoršuje, protože medvěd se k dívkám chová slušně a něžně a tento symbolický plodnostní akt je chápán jako tradice a obřad.


Při oslavách Makopustu nesmí chybět " Strakatý" neboli laufr, běžec...práská bičem o vrata a oznamuje příchod všech masek do domu, někdy bývá i hlavním tanečníkem.

K častým zvířecím maskám patří i " kůň", neboli klibna, koník...



" Bez bláznů to nemůže býti, musí je Makopust míti..."

rozpustilé " Vepřové panenky "


...makové myši se letos trochu přemnožily a při oslavách se chovaly dost uvolněně... nejvíc si pochutnaly na makových koláčích a makových jitrnicích...


A to je konec! ...Makopust i Masopust pominul a tím i zimní období zemědělského roku. S předjařím přichází začátek nového a první polní práce...a jak bylo zvykem:


...člověk se opět, starostlivě, v potu a s úctou skláněl k oplodněné zemi, v obavách i s nadějí zvedal hlavu k nebi, vzýval všechny dobré síly ku pomoci a ty zlé se snažil odehnat. Přitom se však nezapomněl těšit a radovat ze svátečních chvil života.

Věděl, že všechno má svůj konec. 

A jitrnice dva:))



zdroj:

http://www.vmp.cz/cs/odborna-cinnost/zvykoslovny-rok/masopust-na-valassku.html

http://www.nivnicka.cz/direction.php?page_name=poctenicko_detail&%20poctenicko_id=1

http://cs.wikipedia.org/wiki/Masopust

použitá literatura:

* Kamila Skopová, Hody, půsty, makopusty ( slavíme, vaříme, zdobíme a hrajeme si celý rok podle lidových tradic), vydal Akropolis 2007

* Milada Motlová, Český rok od jara do zimy, vydala Fortuna Libri 2010